Allt du behöver veta om sjukskrivning

10 november 2024
Veronica Urena

editorial

Att behöva sjukskriva sig på grund av sjukdom eller skada är en situation som många kan behöva hantera någon gång i livet. Denna artikel ger en grundläggande översikt av processen för sjukskrivning i Sverige, de regler som gäller, och hur du som sjukskriven bäst kan navigera i systemet för att garantera din rätt till sjukersättning.

Vad är sjukskrivning?

Sjukskrivning är processen där en arbetstagare, på grund av sjukdom eller skada som reducerar arbetsförmågan, inte kan utföra sitt arbete och måste vara ledig från jobbet under en period för att återhämta sig. I Sverige är det läkare som utfärdar sjukskrivningar efter att ha bedömt patientens arbetsförmåga. Sjukskrivning kan vara deltid eller heltid beroende på hur mycket sjukdomen påverkar möjligheten till arbete.

Frånvarons första dagar

Den första tiden av sjukskrivningen är viktig att förstå. De första 14 dagarna i en sjukskrivning betalas sjuklön av arbetsgivaren. En karensavdrag tillämpas för den första dagen av sjukperioden, vilket innebär att arbetstagare inte får någon ersättning för den dagen. Från och med dag 15 tar Försäkringskassan över och ger sjukpenning om du uppfyller de villkor som gäller för att få den ersättningen.

Långvarig sjukskrivning

Vid långvarig sjukskrivning finns det ytterligare aspekter att ta hänsyn till. Om du är sjukskriven en längre period, kan du behöva genomgå en rehabiliteringsprocess för att underlätta din återgång till arbetslivet. Under denna tid är kommunikationen med arbetsgivare, läkare och eventuellt Försäkringskassan avgörande för att säkerställa att du får den hjälp och det stöd som du behöver för att kunna komma tillbaka till jobbet på ett hållbart sätt.

sjukskrivning

Rättigheter och skyldigheter under sjukskrivning

När du är sjukskriven har du både rättigheter och skyldigheter som är viktiga att känna till. En grundläggande rättighet är självklart att inte arbeta när du är sjuk, samt att få ersättning i form av sjuklön eller sjukpenning. Men det finns också skyldigheter såsom att aktivt delta i rehabiliteringsåtgärder och att följa de anvisningar och kontroller som krävs för att på ett korrekt sätt styrka din arbetsoförmåga.

Kommunikation och uppföljning

Ett av de viktigaste aspekterna under sjukskrivningsprocessen är att hålla en god kommunikation med din arbetsgivare och Försäkringskassan. Det innebär att du bör informera om din frånvaro så snart som möjligt samt lämna in de intyg och uppgifter som behövs. Det är även viktigt att hålla koll på uppföljningsmöten och rehabiliteringsplaner som kan hjälpa dig i din återgång till arbetslivet.

Återgång till arbete efter sjukskrivning

Återgången till arbetslivet efter en sjukskrivning är en process som kan kräva tid och anpassningar. Arbetsgivaren har ett rehabiliteringsansvar och ska i samverkan med den anställde skapa förutsättningar för att återgå i arbete. Det kan innebära anpassning av arbetsuppgifterna eller arbetstiderna. Försäkringskassan kan bistå med stöd och hjälpmedel om så krävs.

Fler nyheter